Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
3587
Egy apa 1 óra 40 perc alatt, felesége 3 óra 20 perc alatt, kisfia 6 óra 40 perc alatt ássa fel a kertjüket. Mennyi idő alatt készülnek el a kert felásásával, ha egyszerre mindhárman ásnak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
apa: 100 perc ; a munka 1 perc alatt elvégzett része: 1/100
feleség: 200 perc ; a munka 1 perc alatt elvégzett része: 1/200
kisfiu: 400 perc ; a munka 1 perc alatt elvégzett része: 1/400
munka ideje: x perc ; 1 perc alatt elvégzett része: 1/x

Felírhatjuk az alábbi egyenletet:
apa munkája 1 perc alatt + feleség munkája 1 perc alatt + kisfiu munkája 1 perc alatt = 1 perc alatt elvégzett munka

1/100 + 1/200 + 1/400 = 1/x
4/400 + 2/400 + 1/400 = 1/x
7/400 = 1/x (szorzunk 400-al)
7 = 400 / x (szorzunk x-szel)
7x = 400
x = 57.14 perc alatt végeznének együtt a munkával.
0