Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH számítás

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
450
Hány mólnyi sósavgázt kell elnyeletni 100cm3 0,2 koncentrációjú ammónia oldatban,hogy a pH 8 legyen. A gáz bevezetésével nem változik a az oldat térfogata.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

2
Egyszer: az ammónia semlegesítéséhez szükséges:

100/1000*0.= 0.02 mol HCl

Ha a pH = 8, akkor cH+= 10^-8 mol/ dm3


100cm^3 oldatban ez 10^-8=-100Mill. mol HCl

Összesen szükséges tehát 0.02+10^-8 mol HCl.✓
0

Szia,

a fentebbi hozzáazóló téved, ezt veddd figyelembe, a bázis állandó értékét táblázatból néztem ki, mert nem adtad meg.

A pH=8-as értéknél az oldat még bőven lúgos, azaz kell benne lennie ammóniának is így puffer keletkezik.


Esetleg kérdésed van, nyugodtan írj.
0