Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Háromszög területe

Főoldal » Általános iskola » Matematika
451
A megadott adatok alapján számítsd ki a háromszög területét!
a= 21 mm mc= 17 mm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Az a oldal, és a c oldal magassága (mc) egy derékszögű háromszöget alkotnak, ahol a = átfogó és mc az egyik befogó. Kiszámoljuk ebből a c oldal felét, a pitagorasz tétellel. Az egyszerűség kedvéért a c oldal magasságát simán m-mel jelölöm.
m = 17 mm
a = 21 mm

m²+(c/2)² = a²
17²+(c/2)² = 21²
289+(c/2)² = 441
(c/2)² = 152
c/2 = 12,3

Tehát a c oldal fele 12,3 mm --> a c oldal 12,3*2 = 24,6 mm

A háromszög területét kiszámolhatjuk úgy, hogy egy oldalt megszorzunk az oldal magasságával, és a szorzatot osztjuk kettővel. Itt a c oldalt és a hozzá tartozó magasságot használjuk:
(c*m)/2 = (24,6*17)/2 = 209,1

Tehát a háromszög területe 209,1 mm²
Módosítva: 4 éve
0