Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek hf doga előtt

Főoldal » Középiskola » Matematika
455
Ha egy sokszög oldalainak számát öttel csökkentjük, akkor az átlók száma
160-nal csökken. Hány oldalú a sokszög?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
másodfokú, szöveges, Sokszög
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
n·(n-3)/2 - 160 = (n-5)·(n-5-3)/2
n²-3n-320=n²-8n-5n+40
-3n-320=-13n+40
10n=360
n=36

Ellenőrzést csináld meg!
1

36 oldalú sokszögnek 36*33/2=594 átlója van.
31 oldalú sokszögnek 31*28*2=434 átlója van.
594-434=160

Az általad a kommentbe beleírt 67 nem jó.

"(n-5)·(n-5-3)/2- nél csak (n-5)·(n-3)/2 és úgy n 67 lesz. Ellenőriztem és úgy jó dee köszi" Sajnos (n-5)·(n-5-3)/2 a jó mert az általad írt (n-5)·(n-3)/2 képletben az n-5 oldalszámot nem csökkentetted.
Módosítva: 4 éve
0