Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia, redoxifolyamatok

Főoldal » Középiskola » Kémia
488
250 cm³ 0,100 mol/dm³ koncentrációjú ólom(II)-nitrát-oldatba 1,60 g-os tömegű darabokat teszünk az alábbi fémekből: cink, réz, nikkel. Melyik esetben hogyan változik meg a szilárd fázis tömege? [4,(Zn) = 65,4, A_{1}(Pb) = 207, 2 A t (Cu)=63,5,A t (Ni)=58,7.]
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, redoxifolyamat
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

3
Szia Bence!

Remélem, hogy jó lesz a megoldásom!
A standardpotenciálok összehasonlítása után kiderült, hogy csak a réz fog reagálni (oldódni) és az ólom meg rá kiválik.
Volt 1,60 g réz, amelyre kivált 0,025 mol, azaz 5,18 grammnyi ólom, így a szilárd fázis össztömege a kettő összege lesz, vagyis 6,78 gramm. :)

A nikkelre és a cinkre nem fog leválni az ólom (st. pot. különbség miatt)!

Holnap, ha gondolod, a rövid levezetést majd itt elküldöm beszkenneltetve! :)
Módosítva: 4 éve
1

Csatoltam képet.
1

Szió!

Bocsánat, azt lefelejtettem írni, hogy az 1,6 gramm réz feloldódik, közbe az ólom meg kiválik, de csak az ólom, így csak 5,18 g lesz a szilárd fázis tömege! Javítsd már ki ezt, légyszíves! :)
Köszike! A többi, a levezetés és az egyenlet is biztosan jó!
Módosítva: 4 éve
0