Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek S.O.S.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
429
1, Két szám közül a kisebbik 65,a két szám aránya 5:11. Mekkora a nagyobb szám?

2, Egy háromszög kerülete 45 cm, oldalainak aránya 4:5:6. Mekkorák a háromszög oldalai?

3, Egy zöldségárus a sárgarépa, a fehérrépa és a burgonya kg-onkénti árának az aránya 1:3:2. A burgonya kg-ja 254Ft-ba kerül.Mennyibe kerül a sárgarépa és a fehérrépa kg-onként?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matek S.O.S.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1. Az arány 5x:11x
Tudjuk, hogy 5x = 65 --> x = 65/5 = 13
Tehát a nagyobb szám 11*13 = 143

2. A kerület az oldalak összegével egyenlő:
4x+5x+6x = 45
15x = 45
x = 3

Tehát az oldalak: 12 cm, 15 cm, és 18 cm

3.
Itt is az arányokat fel lehet írni úgy, hogy 1x, 3x és 2x
Ebből a burgonya: 2x = 254 ---> x = 254/2 = 127
Tehát a sárgarépa: 127*1 = 127 Ft
A fehérrépa: 127*3 = 381 Ft
0