Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
681
Két valós szám összege 29. Ha az egyikből elveszünk 15-öt, a másikhoz pedig hozzáadunk 15-öt, az így kapott két szám szorzata éppen ötszöröse lesz az eredeti két szám szorzatának. Melyik lehet ez a két szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
egyik szám: x
másik szám: 29-x

hozzáadunk/elveszünk 15-t:
x+15
29-x-15 = 14-x

5*x*(29-x) = (x+15)*(14-x)
Ebből kijön majd egy másodfokú egyenlet, amit a másodfokú megoldóképlettel meg kell oldani.
A két megoldás:
x1 = 1,5
x2 = 35

Tehát két helyes számpár van:
27,5 és 1,5
35 és -6


0

Csatoltam képet.
0