Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
400
2004-ben elkészítettek egy 75 darabos matrjoska baba változatot is – ebben a sorozatban 90 cm- es volt a
legnagyobb alak. A sorozat egymást követő alakjainak a magassága 7/8 – szorosa az előtte állónak? Milyen
magas a második baba? És a harmadik? És a 75. ? Ha a legnagyobb térfogata 0,018m 3 , akkor hány literes a 74.?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Kérem, segítsenek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ez egy mértani sorozatot ad meg, ahol
a1 = 90
q = 7/8

a2 = ?
a3 = ?
a75 = ?

Az első a legnagyobb, mert utána minden baba az előtt elévő 7/8-a lesz, azaz csökken a méretük.
Ha az első 90 cm, akkor a második:
90*(7/8) = 78,75 cm

A harmadik pedig:
90*(7/8)² = 68,9 cm

A 75. pedig:
90*(7/8)74 = 0,005 cm = 0,05 mm

A térfogatos kérdést nem teljesen értem, mert nem tudom, milyen alakú babákról van szó. Bár lehet enélkül is meg lehet oldani, de nem tudom sajnos
1