Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
888
Hatszög alakú hópelyhet vágunk ki egy 6 cm sugarú körlapból. A hatszöget
csipkézve a papír 60 % - át eltávolítjuk még. Az eredeti körlapból mennyi a hulladék?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Kérem, segítsenek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az kör területe: π*r²
Ennek a körnek tehát: π*6² = 113,1 cm²

Ha beleírunk egy hatszöget, akkor az 6 db egyenlő oldalú háromszögből fog állni, a háromszögek oldalai 6 cm hosszúak. Kiszámoljuk egy ilyen háromszög magasságát:
3² + m² = 6²
m² = 27
m = 5,2 cm

Kiszámoljuk egy háromszög területét, amely (alap*magasság)/2
(6*5,2)/2 = 15,6 cm²

Ezt megszorozzuk 6-tal, így kapjuk meg a hatszög területét:
15,6*6 = 93,6 cm²

Ebből még kivágjuk a hatszög 60%-át, azaz
93,6*0,6 = 56,16 cm²-t

Tehát az eredeti körlapből kivágtuk a hatszöget, amivel keletkezett hulladék:
113,1-93,6 = 19,5 cm²

Ehhez hozzáadjuk a hatszög csipkézésekor keletkezett hulladékot:
19,5+56,16 = 75,66 cm²

Tehát az eredeti körlapból összesen 75,66 cm² a hulladék
Módosítva: 4 éve
0