Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
592
Valaki megcsinalna ezt a peldat?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Ezt a két összefüggést kell tudni:
1) (a+b)(a-b) = a²-b²
2) (a+b)² = a² + 2ab + b²

Aztán észre kell venni, hogy 4x² = (2x)² valamint 25 = 5²

Ebből máris látja az ember, hogy az első nevezőnél éppen az 1) összefüggés kell a=2x és b=5 esetén. Vagyis (2x-5)(2x+5) alakban is írható az első nevező.

A harmadik nevező szerencsére pont ugyanaz, mint ami az elsőnél is kijött...

A másodiknál is (2x)² meg 5² van, gyanús, hogy ott meg a 2) összefüggés lesz a=2x és b=5 esetén. Nézzük, a "közepe" is jó-e? 2ab = 2·(2x)·5 = 20x, szerencsére pont jó.
Vagyis (2x+5)² a második nevező.

Mi lesz a közös nevező?
Mindegyikben van (2x+5), ez jó. A középsőben a négyzeten van, annak benne kell lennie a közös nevezőben.
Az elsőben van még (2x-5) is, annak is benne kell lennie.

Vagyis (2x+5)²·(2x-5) a közös nevező.

A számlálókat fel kell szorozni:
- x+5 -ből (x+5)(2x+5) lesz
- x-1 -ből (x-1)(2x-5)
- 1 -ből (2x+5)(2x-5)

Ezeket szorozd be, aztán vond össze (figyelj az előjelekre!!), az lesz a számláló.

0

(Azt javaslom töltsd le a photomathot vagy a wolfram alpha-t, pont ilyenekre vannak)
0