Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlettel megoldható feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
1089
Egy kalapban 100 golyó van. Először Feri vesz belőle hatot, utána Géza hetet, majd Béla négyet. Ezt addig ismétlik, míg a 100 golyó el nem fogy. Hány golyója lesz annak összesen, aki utoljára vesz?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Nem lehet egyenlettel megoldni.

Egy menetben elvesznek 6+7+4 golyót.
Lesz x menet (az utolsó menetben már nem jut mindenkinek golyó)
(6+7+4)·x > 100
17x > 100
x > 5,882

Vagyis volt 5 teljes menet, a 6-odik során fogyott el a golyó.
17·6 = 102 golyó esetén lett volna teljes 6 menet.
Ez azt jelenti, hogy Béla vett utoljára, és 2-vel kevesebb golyó jutott, mint korábban. Tehát 4-2 = 2 jutott a hatodik menetben. Összesen pedig (5 teljes menet plusz 2 golyó):
5·4 + 2 = 22
0