Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok sürgös lenne nagyon holnapra kell

Főoldal » Általános iskola » Matematika
428
Sziasztok valaki meg tudná csinálni az egész 48as feladatott a 49es c) elöre is köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
8. osztály, Testek,felületek,síkidomok
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A háromszögek kerületét megkapjuk, ha összeadjuk az oldalak hosszát. Ebben az esetben szimmetrikus háromszögekről van szó, így van egy alap (a) és két egyforma hosszúságú oldal (b). Tehát a háromszög kerülete:
K = a + 2b

A terület = (alap*magasság)/2 ---> (a*ma)/2

Ezen kívül pedig a pitagorasz tételt kell használni:
a²+b² = c²

48. feladat

a)
a = 12 cm
b = 10 cm

m² + (12/2)² = 10²
m² + 36 = 100
m² = 64
m = 8 cm

K = 12+2*10 = 32 cm
T = (12*8)/2 = 48 cm²

b)
Mivel az alap az 0 cm, szerintem ilyen háromszög nincs, tehát ennek nincs megoldása

c)
10,8² + a² = 13,5²
116,64 + a² = 182,25
a² = 65,61
a = 8,1 cm

K = 8,1+2*13,5 = 35,1 cm
T = (8,1*10,8)/2 = 43,74 cm²

49. feladat

Ez a két oldal egy derékszögű háromszög befogói, az átló pedig az átfogó, így itt is a pitagorasz-tétel kell:

2,1² + 2,8² = c²
c² = 12,25
c = 3,5 cm

Tehát az átló 3,5 cm
1