Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Légyszives segítsetek.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
426
Hány m2 szövetre van szükségem egy gyerek sátor varrásához (lásd a képet), ha az alap 90 cm és a magassága 1,5 m. Mennyi anyagot kell vennem a sátorhoz, ha az anyag szélessége 160 cm, és 10%-ot kell hozzátennem a hajtásokhoz. Mennyit fogok fizetni a szövetért, ha 1 m anyag ára 3,80 €?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Ha a sátor 1,5 m magas, és az alapjának egy széle 90 cm hosszú, akkor ki lehet számolni, hogy az oldalait alkotó háromszögeknek mekkora a területe. Ez egy derékszögű háromszöget fog megadni, ahol az átfogó c, az egyik befogó 1,5 m és a másik befogó 90/2 = 45 cm
1,5 m = 150 cm

150²+45² = c²
24525 = c²
c = 156,6 cm

Ez az oldalt alkotó háromszögek magassága. AZ alapjuk 90 cm, így kiszámoljuk a területüket:
(156,6*90)/2 = 7047 cm²

Ebből van 4 db, mert 4 oldala van a sátornak, tehát összesen: 7047*4 = 28188 cm²

Ehhez még hozzá kell adni az alját, ami egy 90 cm oldalú négyzet. Ennek a területe: 90*90 = 8100 cm²

Azaz összesen 28188+8100 = 36288 cm² anyag kell, ami átváltva 3,63 m² szövet

Ha az anyag szélessége 160 cm, akkor az 1,6 m

Az anyag területéhez még hozzá kell adni 10%-t a hajtások miatt, így összesen 3,63*1,1 = 4 m² kell

4/1,6 = 2,5 m hosszú anyagot kell vásárolni

Ha 1 m anyag ára 3,80 EUR, akkor 2,5*3,80 = 9,5 EUR-ba fog kerülni a szövet
0