Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
655
1. Egy testre több erő hat. Lehetséges, hogy a test nyugalomban marad? A választ indokold!
2.Egy csípőfogó vágóél felé eső hossza 12 mm. A kézzel szorított végének a tengelytől mért távolsága a tenyér közepéig 8 cm. A kezünkkel 150 N nagyságú erőhatást fejtünk ki a fogóra.
Melyik egyszerű gép elvén működik a csípőfogó?
Számítsd ki: Mekkora erő éri a drótot elvágás közben?

Köszi a segítséget!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
Mi valószínüleg egy iskolába járunk Jenny200. Mert ugyanezeket kapom fizikából.. Estleg nem a Siófoki Gábor Dénes? :)
0

1.
Lehetséges, és erre Newton III. törvénye ad magyarázatot: “Az erők mindig párosával lépnek fel. Két test kölcsönhatása során mindkét testre egyező nagyságú, azonos hatásvonalú és egymással ellentétes irányú erő hat."
Ebből következik, ha valamit ugyanakkora erővel tolsz két különböző irányból, ergó azok erői kiegyenlítik egymást, így a test nyugalomban marad.

2.
A két fogónak a forgatónyomatéka megyezik:
M₁ = M₂

A forgatónyomaték az erő és az erőkar szorzata, ebből az összefüggésből tehát:
F₁·k₁ = F₂·k₂

Átváltva mindent SI mértékegységre:
F₁·0,012 = 150·0,08
F₁ = 12 N/m / 0,012 m = 1000 N
Módosítva: 4 éve
1