Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogy kell kiszámítani? Köszönöm a segítséget.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
547
Hány m2 szövetre van szükségem egy gyerek sátor varrásához (lásd a képet), ha az alap 90 cm és a magassága 1,5 m. Mennyi anyagot kell vennem a sátorhoz, ha az anyag szélessége 160 cm, és 10%-ot kell hozzátennem a hajtásokhoz. Mennyit fogok fizetni a szövetért, ha 1 m anyag ára 3,80 €?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Ha a sátor 1,5 m magas, és az alapjának egy széle 90 cm hosszú, akkor ki lehet számolni, hogy az oldalait alkotó háromszögeknek mekkora a területe. Ez egy derékszögű háromszöget fog megadni, ahol az átfogó c, az egyik befogó 1,5 m és a másik befogó 90/2 = 45 cm
1,5 m = 150 cm

150²+45² = c²
24525 = c²
c = 156,6 cm

Ez az oldalt alkotó háromszögek magassága. AZ alapjuk 90 cm, így kiszámoljuk a területüket:
(156,6*90)/2 = 7047 cm²

Ebből van 4 db, mert 4 oldala van a sátornak, tehát összesen: 7047*4 = 28188 cm²

Ehhez még hozzá kell adni az alját, ami egy 90 cm oldalú négyzet. Ennek a területe: 90*90 = 8100 cm²

Azaz összesen 28188+8100 = 36288 cm² anyag kell, ami átváltva 3,63 m² szövet

Ha az anyag szélessége 160 cm, akkor az 1,6 m

Az anyag területéhez még hozzá kell adni 10%-t a hajtások miatt, így összesen 3,63*1,1 = 4 m² kell

4/1,6 = 2,5 m hosszú anyagot kell vásárolni

Ha 1 m anyag ára 3,80 EUR, akkor 2,5*3,80 = 9,5 EUR-ba fog kerülni a szövet
0