Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Házi feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
1578
Egy 5,8 m sugarú körcikk területe 35.2 négyzet m. Mekkora a körcikkhez tartozó húr?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
A körcikk területe: Tc=r2π/α /behelyettesítve:
35,2=5,82π/α /szorzunk α-val
35,2α=5,82π /osztunk 35,2-vel
α=5,82π/35,2=3⁰

Rajzolunk egy egyenlőszárú háromszöget, aminek szárai a kör sugarai, a csúcsszöge a kapott szög, az alapja a keresett húr lesz. Innen a húr hossza többféleképpen kiszámítható:
KOSZINUSZ-TÉTELLEL:
h2=r2+r2-2*r*r*cosα
h2=2*5,82-2*5,82*cos3⁰
h2=0,09 /amiből:
h=0,3cm

Ha még nem tanultad a KOSZINUSZ-TÉTEL-t,akkor pedig az előző háromszögbe rajzold be a magasságot. Ez két egyforma derékszögű háromszögre bontja az egyenlőszárú háromszöged. Ha csak az egyik derékszögű háromszöget nézed, akkor a rövidebbik befogó a húr fele (h/2) a vele szemközti szög (α/2), az átfogó r. Innen SZINUSZ szögfüggvénnyel számolhatsz:
sin(α/2)=(h/2)/r /behelyettesítve:
sin 1,5⁰=(h/2)/5,8 /szorzunk 5,8-cal:
5,8*sin 1,5⁰=h/2
0,15=h/2 /amiből:
h=0,3cm
0

Helytelen az előző kommentelő.
A körcikk területe: kör területe osztva 360 fokkal és szorozva alfával.
Ha erre átjavítva számol akkor a megoldás h= 10m
Módosítva: 4 éve
1