Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Házi

Főoldal » Általános iskola » Matematika
506
Milyen magas az épület, ha a tetőhöz támasztott létra 10m-es és az épület aljától 6m-re van?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A feladat egy derékszögű háromszöget ír le. Az épület fala az egyik befogó, ezt nevezzük el a-nak
A létra 10 m, ez lesz az átfogó
A létra alja és a fal közti távolság 6 m, ez a másik befogó
A pitagorasz tételt használva ki tudjuk számolni a fal magasságát

a = ?
b = 6 m
c = 10 m

a²+b² = c²
a² + 6² = 10²
a² +36 = 100
a² = 64
a = 8

Tehát a fal magassága 8 m
0