Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Házi

Főoldal » Általános iskola » Matematika
575
Egy kétjegyű szám jegyeinek összege 11. A jegyek felcserélésével kapott szám és az eredeti szám különbsége 45. Melyik ez a szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Az eredeti szám számjegyeinek összege 11. Az egyes számhelyen álló szám legyen x, így a tízes számhelyen álló 10*(11-x) lesz
Ha felcseréljük a számjegyeket, akkor az egyes számhelyen álló 11-x lesz, és a tízes számhelyen álló pedig 10x
A két szám különbsége 45, ezért:

10*(11-x)+x = 10x+11-x+45
110-9x = 56+9x
54 = 18x
x = 3

Tehát a két szám a 83 és a 38
Ha ellenőrizzük látjuk, hogy 8+3 = 11, és 83-38 = 45
0