Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Házi

Főoldal » Általános iskola » Matematika
735
Egy kétjegyű szám jegyeinek összege 8. A jegyek felcserélésével kapott szám és az eredeti szám különbsége 36. Melyik ez a szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Az eredeti szám számjegyeinek összege 8. Az egyes számhelyen álló szám legyen x, így a tízes számhelyen álló 10*(8-x) lesz
Ha felcseréljük a számjegyeket, akkor az egyes számhelyen álló 8-x lesz, és a tízes számhelyen álló pedig 10x
A két szám különbsége 36, ezért:

10*(8-x)+x = 10x+8-x+36
80-10x+x=9x+44
80-9x=9x+44
36 = 18x
x = 2

Tehát az első szám a 62, a második a 26.
Ha leellenőrizzük, akkor látjuk, hogy tényleg 6+2= 8, és tényleg 62-26= 36
0