Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Házi

Főoldal » Általános iskola » Matematika
593
Két csapon folyik a víz egy medencébe, az 1.csap 240perc alatt feltölti a medencét, a 2.csap 8 óra alatt végez a medence feltöltésével, ha egyedül tölti. Hány óra hány perc alatt tölti fel a két csap együtt a medencét?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Az egyik csapnak 240 perc kell, ez 4 óra, tehát 1 óra alatt 1/4 részét tölti fel a medencének
A másik csap 1 óra alatt 1/8-ad részét tölti fel
Együtt egy óra alatt 1/4 + 1/8 részét töltik fel
Legyen x az idő, amennyi alatt feltöltik a medencét:

x*(1/4 + 1/8) = 1
x/4 + x/8 = 1
2x/8 + x/8 = 1
3x = 8
x = 8/3

Tehát 8/3 óra kell ahhoz, hogy feltöltsék együtt a medencét. Ez 8/3*60 = 160 perc
Tehát 2 óra és 40 perc kell hozzá
0