Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Házi

Főoldal » Általános iskola » Matematika
804
Két fiú ássa a kertet, egyik egyedül 6 óra alatt végez, a másik 10 óra alatt ássa fel egyedül a kertet, együtt mennyi idő alatt végeznek? (óra percben)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Az egyik fiú a kert 1/6-át tudja felásni egyedül egy óra alatt
A másik fiú 1/10-ét tudja felásni egy óra alatt
Ha együtt dolgoznak, akkor 1 óra alatt 1/6 + 1/10 részét tudják felásni a kertnek
Jelöljük x-el az időt, amennyi kell ahhoz, hogy felássák az egész kertet

x*(1/6 + 1/10) = 1
x/6 + x/10 = 1
10x/60 + 6x/60 = 1
16x = 60
x = 3,75

Tehát 3 óra és 45 perc kell ahhoz, hogy felássák együtt a kertet.
0