Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia 11.

Főoldal » Középiskola » Kémia
358
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A felhasznált adatok megfelelő mértékegységben:

R=8,314 J/molK

V=0,112 m^3

P(1)=101325 Pa

T(1)=293,15 K

M(1)= 29,0g/mol

P(2)=500 000 Pa

T(2)=273,15 K

M(2)=71,0g/mol

Az edényben lévő levegő tömege: PV=nRT -> PV/(RT)=n, behelyettesítve V-t,P(1)-et és T(1)-et:

101325*0,112/(8,314*273,15)=4,656mol levegő, szorozva M(1)-gyel: 0,135 kg

Az üveg tömege: 2,50-0,135 =~ 2,38kg (mivel nincs egységesítve az értékek száma és adott megoldás a cél, érdemes felkerekíteni)

A beletöltött klór P(2)*V/(R*T(2))=n(2) (hasonlóan a levegőhöz): n(2)=24,66 mol -> 24,66*M(2)=1,75 kg

A klór és az üveg együttes tömege: 4,13kg
0