Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia táblázat

Főoldal » Középiskola » Kémia
387
2es 4es 5ös feladatra szeretnék választ kérni segítséget előre is köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
2.
3H|trícium|1 proton| 2 neutron| 1 rendszám| 3g tömegszám
13C| 6 proton| rendszám: 12| tömegszám: 13g/mol

4.
első sor: Jele: K| I.A főcsoport| 4. periódus |
1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 4s1

második sor: Jele: Si | 3. periódus | 4 elektron
1s2 2s2 2p2 3s2 3p2

harmadik sor: VI.A főcsoport | 2. periódus | 6 elektron | 2 elektron héj
1s2 2s2 2p4

5.
Savak és lúgok. Savnak hívjuk azt, amikor a pH < 7, lugnak, ha a pH > 7, semleges, ha pH = 7

A pH azt jelenti, hogy mekkora a logaritmusos koncentrációjuk.
pld
ha pH = 1 --> 0.1mol/dm3 H+
ha pH = 2 --> 0.01mol/dm3H+
ha pH = 3 ---> 0.001mol/dm3H+
...
és így tovább és ugyanez igaz a lúgokra is, de ott pOH-val van így, amit úgy lehet könnyen kiszámolni, hogy pH + pOH = 14
Tehát, ha a pH = 13, akkor a pOH = 1, tehát az oldatban van 0.1mol/dm3 OH-
Tehát:
pOH = 1 --> 0.1mol/dm3OH- --> pH = 14-1 = 13
pOH = 2 --> 0.01mol/dm3OH- --> pH = 14-2 = 12

*Tehát, ha a H+ nagyobb, akkor savas, ha OH- nagyobb, akkor lugos, ha pedig egyenlőek, akkor semlegesek. A H3O+ meg csak fancy név a H+-ra savak esetén, elvégre H2O + H2O = H3O+ OH-, ezért lesz a pH 7*
0