Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Középiskola 9.o Kémiai számolás

Főoldal » Középiskola » Kémia
494
Kémia SOS, előre is köszönöm szépen!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
1. Kérdés válasz:
500g*0.15(15w%) = 75g --> 15w% = m/m% értelmezve tömegszázalék
75g az NaCl oldott anyag mennyisége; tehát a víz mennyiség 500g-75g azaz 425g lesz.
NaCl: 75g
H2O: 425g

2. kérdés válasz:
4 n/n% --> 4 molszázalékos.
Tehát 300*0.04 = 12mol; a víz pedig 300mol-12mol = 288mol --> ellenőrzés: 288/300 = 96%; 96% + 4% = 100%
H2O: 288 mol
HCl: 12 mol

3. kérdés válasz:
100 mol az összes anyagmennyiséged.
100*0.05 = 5 mol HNO3-ad van és 95 mol H2O-d a 2. feladat példájára alapozva.
5mol*M(HNO3) = 5mol*63g/mol = 255g
De a víz tömegét is kell venni, ezért 95mol*18g/mol(H2O) = 1710g
1710g + 255g = 1965g

4. kérdés válasz:
m1*w1+m2*w2=m3*w3
m1 = 40kg
w1 = 62%
m2 = 55kg
w2 = 100% --> mivel az oldott anyag 100%-ban tartalmaz oldott anyagot, ha vizet adnál hozzá, akkor pld 0% lenne.
m3 = m1+m2 = 95kg
w3 = x
old meg/helyettesítsd be az egyenletet x-re és az jön ki, hogy x = 84; tehát w3 = 84%
84% az oldat tömegszázaléka.

Bónusz: Ha akarsz a tanárral kekeckedni, akkor kérdezd meg, hogy a cukrot mézben oldottad-e, mert 84% az nagyon nagy.
0

Csatoltam képet, lehetséges, hogy kissé homályos, de elküldöm e-mailen keresztül is ha szükséges. :)
1