Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

8-os matek házi feladatban,szeretnék segítséget kérni!(keveréses feladatok)

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1317
Hány gramm 80%-os oldatot öntsünk 30 gramm 20%-os oldathoz,ha 58%-os oldatra van szükségünk??(a megoldás elvileg 25,45 de nem tudom,hogy ez hogyan jön ki!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1. oldat:
30 gramm
20%

2. oldat:
x gramm
80%

Az összeöntött oldat:
30+x gramm
58%

Felírjuk a keverési egyenletet, amelyben az oldatok tömegét szorozzuk a koncentrációjukkal:

30*0,2 + x*0,8 = (30+x)*0,58
6 + 0,8x = 17,4 + 0,58x
0,8x = 11,4 + 0,58x
0,22x = 11,4
x = 51,8

Nekem 51,8 g jön ki megoldásnak. A módszerben én nem látok hibát, és a számolást is ellenőriztem.
Biztos, hogy 25,45 g a megoldás?
0