Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tud valaki segíteni! Nem értem. Előre is köszönöm!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
439
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
d)
Ha az egyik szög 60°, akkor a szögek:
α = 60°
β = 30°
γ = 90°

Mivel mindig a legrövidebb oldallal van szemben a legkisebb szög, így tudjuk, hogy β-val szemben a b = 10 cm.

Ebből pedig szinusztétellel ki lehet számolni a többi oldalt. Kiszámoljuk pl. az "a" oldalt:
a/sinα = b/sinβ

a/sin60° = 10/sin30°
a = 17,32 cm.

Az átfogót pedig ki lehet számolni a pitagorasz tétellel:
a² + b² = c²

17,32² + 10² = c²
c = 20 cm

Tehát a háromszög másik befogója 17,32 cm
Az átfogója 20 cm.
0