Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás

Főoldal » Középiskola » Fizika
1737
Egy gépkocsi 90km/h sebességről 8 m/s2 lassulással fékez.
Mennyi idő telik el a megállásig? (3,125s-nak kell kijönnie)
Mekkora a fékút? ( 39,06m-nek kell kijönnie)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Adatok:
a=8 m/s^2
v=90 km/h = 25 m/s

A feladat megértését szerintem nagyban segíti, ha felismered, hogy a 8 m/s^2-es lassulás valójában "negatív gyorsulás", azaz ugyanaz történik egy ilyen esetben, mint gyorsulás közben, csak időben pont fordítva. Tehát használhatjuk ebben a feladatban is az a=v/t képletet. Ezt átrendezve kapjuk a fékeződés idejét, azaz t=v/a=(25m/s)/(8m/s^2)=3,125s. Az egyenletesen változó mozgásnál az útra az s = 1/2 * a * t^2 képletet használjuk, melybe behelyettesítve megkapjuk mekkora utat tett meg eközben: s = 1/2 * 8^2 * 3.125^2 = 39,0625 m
Módosítva: 8 éve
0