Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hiányos másodfokú egyenletek

Főoldal » Középiskola » Matematika
384
Oldjuk meg a valós számok halmazán a következő egyenleteket ( levezetéssel, magyarázattal szeretném kérni, vagyis hogy mit kell kiemelni és miért! ):

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia,

egynek leírom a megoldását abból a többit meg lehet csinálni.

`14x^2=7x`, másodfokú egyenleteknél fontos, hogy az egyik oldalon 0 szerepeljen, a másikon pedig minden más, tehát ennél az esetnél ki kell vonni 7x-et, azután ezt kapod:

`14x^2-7x=0`, tehát itt most láthatod, hogy mind a kettő kifejezésben megtalálható az x, ezt ki lehet emelni, ezután ezt kapod:

`x(14x-7)=0`, láthatod, hogy itt egy szorzatnak kell nullának lennie, ami pedig csak akkor teljesül, hogyha az egyik vagy a másik tag nulla, azaz:
`x=0` vagy
`14x-7=0,5` ez a kettő lesz a megoldás

DE van egy olyan lehetőséged is, hogy a megoldóképletet használod, csak egy kicsit át kell írni az egyenletet, hogy hasonlítson egy másodfokúra:
`14x^2-7x+0=0`
ezt a megszokott képletbe behelyettesíted:

`x_(1,2)=(7+-sqrt(49-4\cdot14\cdot0))/28=(7+-7)/28`

ebből `x_1=(7+7)/28=1/2=0,5` és `x_2=(7-7)/28=0/28=0`

mind a két módon megkapod a helyes megoldásokat, de a kiemelés, az első módszer ebben az esetben gyorsabb, és fejben is könnyen megoldható.

Esetleg kérdésed van, nyugodtan írj.
Módosítva: 4 éve
0