Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi- jó a megoldásom?

Főoldal » Középiskola » Fizika
539
4 db 60 W-os izzót sorba kötünk, majd rákapcsoljuk a hálózati 230 V-ot. Mennyi lesz a 4 izzó együttes teljesítménye?

Soros kapcsolásnál a fogyasztók teljesítménye összeadódik, tehát 240 W lesz az összes teljesítmény.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

3
Igen.
1

Nem!
egy fogyasztó ellenállása: R=U²/P=230²/60=52900/60=881,66Ω
Ha sorba kötjük, az eredő ellenállás (négyszerese)Re=4·881,66=3526,66Ω
A kapcsolás teljesítménye: Pe=U²/Re=52900/3226,66=15W
(Ha párhuzamosan kötnénk, akkor a kapcsolás eredő teljesítménye 4*60W lenne. Az egyes fogyasztók teljesítményei összeadódnak)
Másik gondolat menet:
Egy fogyasztó esetén a teljesítmény 60W (P=U·I) Ebből "I" ki is számolható, de nem szükséges. Ha sorba kapcsoljuk, akkor négyszeresére nő a kapcsolás eredő ellenállása, így az áramerősség a negyedére csökken, tehát az össz. teljesítmény is a negyedére csökken.
Levezetve:
P=U·I
Pö=U·I/4
(U·I helyébe írhatjuk a P-t)
Pö=P/4=60/4=15W


0

Most akkor nem tudom hogyan jó....
0