Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Melyik ez a szám?

Főoldal » Középiskola » Matematika
641
Az kéne amelyik be van karikázva, előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Egy kétjegyű szám két részből áll tízesekből és egyesekből.
Legyen a tízesek száma: x
Az egyesek száma: 13-x
A szám értéke: 10x+(13-x)=9x+13
A feladat szövege szerint ezt osztva 12-vel az eredmény az egyesek száma (13-x), a maradék pedig ennél kettővel kisebb (11-x)
Ily módon a következő egyenlet írható fel:
9x+13=12*(13-x)+(11-x) /bontsuk fel a zárójeleket:
9x+13=156-12x+11-x /vonjunk össze:
9x+13=167-13x /rendezzük az egyenletet:
22x=154 /amiből:
x=7
Tehát a tízesek helyén:7, az egyesek helyén:6 áll. Vagyis a a szám:76

Ellenőrzés:
76/12=6 a maradék pedig 4 (a 6-os az egyesek helyén álló szám ,a 4 pedig ennél kettővel kisebb)
0