Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Az AEF háromszög területe hányadrésze a négyzet területének?

Főoldal » Középiskola » Matematika
998
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Tegyük fel, hogy a négyzet oldala x cm hosszú, ekkor területe x² cm².

A négyzet területe 4 háromszögre lett felbontva: ABE, CEF, ADF, AEF.

ABE: derékszögű háromszög, melynek egyik befogója x, a másik x/2 hosszú, tehát területe: x*(x/2)/2=x²/4 cm² .
ECF: derékszögű háromszög, melynek befogóinak hossza x/2 cm, így területe (x/2)*(x/2)/2=x²/8 cm² .
ADF: derékszögű háromszög, melynek egyik befogója x, a másik x/2 hosszú, tehát területe: x*(x/2)/2=x²/4 cm² .

Ezen három háromszög területéből meg tudjuk határozni a negyedik területét úgy, hogy kivonjuk a területeiket a négyzet területéből: x² - (x²/4) - (x²/4) - (x²/8) =(3x²)/8, innen már azt is tudjuk, hogy a háromszög és a négyzet területének aránya: ((3x²)/8) / x² = 3/8.
0

Ugye ebből az ábrából megérted?
0