Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
615
Feladat levezetése, kiszámítása, felírása.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Királyrétről indulók:
v = 3,5 km/h
s = x km
t = x/3,5 h

Kismarosról indulók:
v = 2,5 km/h
s = 12-x km
t = (12-x)/2,5

Ha az időket egyenlővé tesszük, akkor kiszámolhatjuk, hogy melyik csapat hány km-t tett meg.

x/3,5 = 12-x/2,5
2,5x = 42 - 3,5x
6x = 42
x = 7

Tehát az első csapat 7 km-t, a másik 12-7 = 5 km-t tett meg. Így Királyréttől 7 km-re, Kismarostól 5 km-re találkoznak.

Mikor találkoznak?:
7 km-t a gyorsabb csapat 7/3,5 = 2 óra alatt tesz meg
És ugyanígy a lassabb csapat az 5 km-t 5/2,5 = 2 óra alatt teszi meg.
Tehát indulás után 2 órával találkoznak.

Mikor lesz köztük 1,5 km távolság?:
Ha 1,5 van közöttük, akkor összesen 12-1,5 = 10,5 km-t tettek meg. Ki kell számolni, hogy mennyi idő alatt tettek meg összesen 10,5 km-t.
Jelöljük az időt t-vel az egyenletben

3,5t + 2,5t = 10,5
6y = 10,5
y = 1,75

Azaz 1,75 óra elteltével volt közöttük 1,5 km.
Módosítva: 4 éve
1