Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
465
Sziasztok valaki tud segiteni ezekben a feladatokban? Csatolom a kepet. Elore is koszonom.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, sorozatok, mértanisorozat
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ezeket a képleteket kell használni a feladatokhoz:
an = an-1*q
an = a1*qn-1
Sn = a1*(qn-1)/q-1

1. feladat
a1 = 8
q = 1/2

tudjuk a q-t és az a1-et is, úgyhogy innen egyszerűen fel lehet írni az első 5 tagot a képletekbe behelyettesítéssel:
a2 = 8*1/2
a3 = 8*(1/2)²
a3 = 8*(1/2)³
és így tovább...

az S5 pedig az első 5 tag összege:
S5 = 8*((1/2)5-1)/(1/2)-1
S5 = 15
Módosítva: 4 éve
0