Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiások segítség!

Főoldal » Középiskola » Kémia
378
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Először is kezdjük a trükkös résszel. A képlet azt írja CaCl2.6H2O, ezért fogjuk és moláris tömeg alapján kiszámoljuk a víz tartalmát:
M(CaCl2)/M(CaCl2.6H2O) = 111g/219g = 0,56085 =56,09w% (tömegszázalék)

Másodszor vegyük azt, hogy 42.7% a mennyi oldhatóságot jelent:
42.7g oldott anyag/ 57.3g oldószer --> 74.52g/100g
ellenőrzés: 74.52g/174.52g = 0.426999 ~= 0.427 = 42.7%

Tehát 100g víz 74.52g TISZTA CaCl2-t old.

74.52g/56.09*100 = 132.86g --> elvégre ennek a 43.91%-a CaCl2, a maradék pedig H2O, ellenőrízzük a számítást:

132.857g(CaCl2.6H2O)*0.5609 = 74.52g CaCl2
74.52g/174.52g = 42.7%

A 174.52g úgy jön ki, hogy 100g oldószer + 74.52g oldott anyag.

Tehát az oldat 132.86g kristályvizes anyagot képes feloldani.
0

Észrevettem, hogy hibáztam.
Javítás:
100/(100-42.7/(111/(111+6*18)))*42.7/(111/(111+6*18))

100/(100-42.7/(0.50685))*42.7/(0.50685)

100g/(100g-(42.7g/50.685w%))*42.7g/50.685w%

100g/(100g-(42.7/0.50685))*84.24

Szóban:
Először a 42.7g-ot elosztjuk 0.5068-al(50.68w% moláris), majd 100-ból kivonjuk, hogy megkapjuk, hogy hány gramm víz oldja a 42.7(84.24kristályvízzel)g-ot. Ezután 100g-ban elosztjuk a kapott víz mennyiségét és megszorozzuk 42.7%-al, mert arra vagyunk kíváncsiak, hogy 100g mennyi tiszta CaCl2-t old. Végül pedig elosztjuk 0.50685-el, és abból jön ki, hogy menny kristályvizeset tud feloldani 100g víz.


Bocsánat az első válaszomért, de azt fennt hagyom, hogy lássa más is, hogy hol lehet félrenézni, én is dúrván félre néztem, mert nem azzal számoltam, hogy a 100g-ban a kristályvizeset kell nézni, hanem azzal számoltam, mintha tiszta lenne a 42.7%, pedig az kristályvizes.
Módosítva: 4 éve
1