Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Testek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
754
Egy 10 dm élhosszúságú tömör kockából kivágtunk egy hasábot és egy kockát. Az így kapott test vázlatrajza látható az ábrán. Mekkora a térfogata, felszíne?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Az eredeti nagy kocka 10*10*10 = 1000 dm³ térfogatú.

Ebből a kisebb kocka amit kivágtak 5 dm élhosszú volt, így az 5*5*5 = 125 dm³
A hasáb élei, amit kivágtak belőle 7 dm, 10 dm, 1 dm, tehát 7*10*1 = 70 dm³

Tehát összesen 125+49 = 195 dm³-t vágtak ki, így a test térfogata 1000-174 = 805 dm³


Módosítva: 4 éve
1

A felszínhez a lapok területeit kell összeadogatni.
Az alja: 10*10 = 100 dm²
A bal oldala szintén 100 dm²
A hátuljából hiányzik egy 1*7 = 7 dm²-es rész, így ez 100-7 = 93 dm²
A jobb oldala három részből van:
7*10 = 70 + 1*10 = 10 + 3*10 = 30 --> 110 dm²
A nagy kockából kivágott kisebb kocka helye: 4*5*5 = 100 dm²
A fedőlapjából hiányzik egy 1*10 = 10 dm²-es és egy 5*5= 25 dm²-es rész, így ez 100-(25+10) = 65 dm²
És a szemközti lapjából pedig 1*7 = 7 dm²-es és egy 5*5 = 25 dm²-s rész, így ez 100-(25+7) = 68 dm²

Ezeket összeadva: 100+100+93+110+100+65+68 = 636 dm² a test felszíne
1