Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika - Dinamika

Főoldal » Középiskola » Fizika
843
Melyik kis kocsi éri el hamarabb az asztal szélét? Az egyikre kötött csigán átvetett fonalat 20 N erővel húzzuk, a másikra 2kg tömegű testet akasztottunk. A kocsik tömege egyenlő. g=10 m/s^2
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
Az első esetben a 20 N erőnek csak a kiskocsit kell gyorsítania, míg a második esetben a kiskocsit és a 2 kg tömegű testet is (ők össze vannak kötve a kötéllel, együtt mozognak). Vagyis ugyanakkora erő az első esetben kisebb tömeget gyorsít.

Newton II. törvénye szerint

F=m⋅a
amiből az látszik, hogy azonos erő a kisebb tömegen nagyobb gyorsulást hoz létre.

Mindkét esetben az erők időben állandóak, így a gyorsulások is időben állandóak.

Ha az első esetben a kiskocsi nagyobb állandó gyorsulással mozog, akkor a kezdősebesség nélküli egyenletesen gyorsuló mozgás

s=a2⋅(Δt)2
úttörvénye alapján a nagyobb gyorsulású test ugyanakkora utat kisebb idő alatt tesz meg. Ezért az első kiskocsi hamarabb fogja elérni az asztal (azonos távolságban lévő) szélét, mint a nagyobb össztömeg miatt kisebb gyorsulással mozgó második kiskocsi.
0

Csatoltam képet.
0