Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan kell az alábbi matek feladatot megcsinálni,illetve valaki el is magyarázná?

Főoldal » Középiskola » Matematika
3978
Egy derékszögű háromszög köré írható sugara 8,5 cm,egyik befogója 2,6 cm. Mekkora a derékszögű háromszög átfogója és a másik befogója? Szögei, területe és kerülete?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Egy derékszögű háromszög köré írható körének sugara - Thalesz tétele szerint - az átfogójának felével egyenlő. Eszerint c=2R=2*8,5=17cm.
A másik befogót Pitagorasz tételével számoljuk:
a2+b2=c2
2,62+b2=172
6,76+b2=289 /elvesszünk 6,76-ot:
b2=282,24 /gyököt vonva:
b=16,8
A szögeihez bármelyik szögfüggvényt használhatod, de használjuk az eredetileg ismert (és nem kerekített) adatokat:
sinα=a/c
sinα=2,6/17
sinα=0,1529
α=8,79⁰
β=90⁰-α=90-8,79=81,11⁰
γ=90⁰
A területhez felhasználjuk, hogy a derékszögű háromszög egy olyan téglalapnak a fele, melynek oldalai a, és b.
T=a*b/2=2,6*16,8/2=21,84cm2
K=a+b+c=2,6+16,8+17=36,4cm

Módosítva: 8 éve
1

Azt hiszem az első válaszban a "b" kiszámítása hibás (volt, azóta javította):
Módosítva: 8 éve
1