Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek?

Főoldal » Középiskola » Matematika
768
A középső 2-t nem tudom megcsinálni...Valaki segítene?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
10x-5x-1*2x-2=950
Először csinálj törtet mint a saját feladatodban:
10x-5x/51*2x/22=950
Most a kiszámolható hatványokat számítsd ki:
10x-5x/5*2x/4=950
Szorozd a törteket össze, figyelembe véve hogy an*bn=(a*b)n
10x-10x/20=950 /szorozz 20-szal
20*10x-[tort]10x=19000
19*10x=19000 /osztunk 19-cel
10x=1000 /átírva 10 hatványára az 1000-et:
10x=103
x=3

32x-1+32x-2-32x-4=315
Először csinálj törtet mint a saját feladatodban:
32x/31+32x/32-32x/34=315
Most a kiszámolható hatványokat számítsd ki:
32x/3+32x/9-32x/81=315 /hozzunk közös nevezőre (ami a 81 lesz):
27*32x/81+9*32x/81-32x/81=315 szorozzunk 81-gyel:
27*32x+9*32x-32x=25515 /ami összevonva:
35*32x=25515 /osztunk 35-tel:
32x=729 /alakítsuk a 729-et át 3 hatványára:
32x=36
2x=6
x=3



0