Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Csonkakúp- szerű testek térfogata

Főoldal » Középiskola » Matematika
1012
Van olyan zselés cukorka,mely közelítőleg csonka kúp alakú. Egy szem cukorka alaplapja 310mm^2, fedőlapja 180mm^2, magassága 17mm.
a, Számítsd ki egy darab zselés cukorka térfogatát!
b, Számítsd ki a zselé sűrűségét,ha egy 10dkg-os zacskóban 16 darab cukorka van!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
A fedőlap nem 180 mm²?
0

Csonkakúp térfogata:

V = (m/3)*(T+ T*t  +t )
m = magasság
T = alapkör területe
t = fedőlap területe

Behelyettesítve:

V = (17/3)*(310+ 310*180 +180)
V = (17/3)*726,22
V = 4115,25 mm³ a cukorka térfogata

Tehát egy cukorka térfogata 4115,25 mm³.

A sűrűség a tömeg osztva a térfogattal, és általában g/cm³ mértékegységben adjuk meg.
Ha 16 db cukorka 10 dkg, akkor 1 db cukorka --> 10/16 = 0,625 dkg tömegű

0,625 dkg = 6,25 g
4115,25 mm³ = 4,12 cm³

Tehát a sűrűség: 6,25/4,12 = 1,52 g/cm³
0