Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Villamosságtan házi :/

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
510
Sajnos nem értem, hogyan tudnám a csomópontok miatt megoldani :( Valaki ha tudna kérem segítsen
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Szia!

Elég zavaró hogy a feladatban I2-nek 1,5 A-t ad meg az adatok között meg 3 A-t. 1,5-tel fogok számolni.

A párhuzamos ellenállásokat simán lehet egybeszámolni.

R34=R3xR4=8*12/20=4,8 Ohm
R56=R5xR6=3,2 Ohm

Most a jobb oldali 3 ellenállás van sorosan kötve (ezen az ágon folyó áram kell majd neked), ezeket simán összeadhatod.

R34567=R34+R56+R7=18 Ohm (ezt úgy fogom jelölni hogy R3-7.

Ugye R2 és R3-7 ágának ugyanaz a feszültsége, innen:

12 Ohm*1,5 A=18 Ohm* I7 ->I7=12*1,5/18=1 A

R1 árama a kettéágazó áramok összege tehát I1=1,5 A+1 A=2,5 A

Innen U=R1*I1=12 Ohm*2,5 A=30 V.
1