Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás

Főoldal » Középiskola » Fizika
1522
Mekkora sebességgel haladt az a szán, amely vízszintes havon 50m-es úton fékeződött le? A szán és a hó surlódási együtthatója 0,08.
(8,94 m/s-nak kell kijönnie)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
v a keresett sebessége.
s = 50 m
Ha F erő fékezi, ez az erő F·s munkát végez.
A szán kezdeti mozgási energiája 1/2·m·v². Ezt az energiát emészti fel a fékező erő munkája:
1/2 · m · v² = F·s
F a súrlódási erő:
F = µ·m·g
Vagyis:
1/2 · m · v² = µ·m·g·s
Szerencsére lehet m-mel egyszerűsíteni:
v²/2 = µ·g·s
Itt már csak a sebesség az ismeretlen, fejezd be.
0