Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mateek

Főoldal » Középiskola » Matematika
434
2+6+10+...+(4n+2)

Mennyi lesz az eredménye ennek?
Hosszu magyarázatot kerek
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ebben a feladatban fel kell ismerni, hogy egy számtani sorozatról van szó, amelynek elemeit össze kell adni.
`a_1=2`, `d=4` és az elemek száma `n+1`, ahol `a_(n+1)=4n+2`.
Ezután már csak be kell helyettesíteni az összegképletbe:
`S_n=frac{(a_1+a_n)}{2}*n` szerepel a tankönyvekben, de itt n helyébe `n+1`-et írunk.
(Megjegyzés: itt az első és utolsó elem átlagát szorozzuk a tagok számával.)
Tehát `2+6+...+(4n+2)=a_1+a_2+...+a_(n+1)=S_(n+1)=frac{(2+4n+2)}{2}*(n+1)=2*(n+1)^2`.
Módosítva: 4 éve
0