Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség a kémia házimmal

Főoldal » Középiskola » Kémia
638
Ez a négy kérdés lenne a kémia házim, levezetéssel ha lehet

előre is köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
2. Feladat

Írjuk fel az adatokat!
m(CO2)= 52 g
VM(ST)= 24,5 dm3/mol
M(CO2)= 44 g/mol

2 db összefüggésre lesz szükségünk az eredményhez.

1. m= n*M
2. V= VM*n

1.
n(CO2)= m(CO2)/M(CO2)
n(CO2)= 52 g : 44 g/mol= 1,2 mol
2.
V(CO2)= VM(ST)*n
V(CO2)= 24,5 dm3/mol*1,2 mol= 29,4 dm3 (ez a végeredmény!)

3.Feladat

Oldd meg gyakorlásképp az előző feladat második része és a csatolt kép alapján! (11,2 dm3)

4. Feladat
Ezt a részt szintén megtudod oldani az előző két feladat és a csatolt kép alapján! (Egy tizedesjegyre kerekítve számoltam végig).

a.
-H2: 73,5 dm3
-CO2: 12,3 dm3
-CH4: 7,4 dm3
b.
-H2: 72 dm3
-CO2: 12 dm3
-CH4: 7,2 dm3
c.
-H2: 67,2 dm3
-CO2: 11,2 dm3
-CH4: 6,7 dm3

5. Feladat

Megint csak kezdjük az adatok felírásával!
m(Ca)= 64 g
M(Ca)= 40,1 g/mol
VM(ST)= 24,5 dm3/mol

Ez a feladat 4 részből fog állni.

I. Írjuk fel a reakcióegyenletet!

2Ca +O2 = 2CaO

II. Számoljuk ki a kalcium anyagmennyiségét!

n(Ca)= m(Ca)/M(Ca)= 64 g : 40,1 g/mol= 1,6 mol

III. A reakcióegyenlet alapján számoljuk ki az oxigén anyagmennyiségét!

-Mint láthatjuk 2 Ca aránylik 1 O2-nel, avagy a számolásunk a következő kép fog kinézni:

(ha fordítva van, hogy 1 aránylik a kettővel akkor 2-vel szorozni kell az n-et. Minden számmal ugyan így megy, ha 3:1 v.1:3 van akkor vagy osztjuk vagy szorozzuk 3-mmal.)

n(O2)= n(Ca) : 2= 1,6 mol : 2 = 0,8 mol

IV. Az utolsó lépés amikor is kiszámoljuk a térfogatot az n*VM összefüggésünkkel.

V(O2)= VM(ST)*n(O2)= 24,5 dm3/mol*0,8 mol= 19,6 dm3

6. Feladat

Adatok!
m(O2)= 48 g
VM(ST)= 24,5 dm3/mol
M(O2)= 32 g/mol

4 részes feladat.

I. O2 anyagmennyiségének kiszámolása.

n(O2)= 48 g : 32 g/mol= 1,5 mol

II. O2 térfogatának kiszámítása.

V(O2)= 1,5 mol*24 dm3/mol= 36,8 dm3
V(Cl2)= 36,8 dm3 (mert azonos térfogatú mindkét palack)

III. A klór gáz anyagmennyiségének kiszámítása.

A megegyező térfogat és állapot (standard) miatt azonos az anyagmennyiségük is!

n(Cl2)= 1,5 mol

IV. Klórmolekulák száma a klórgázban.

Két dolog szükséges ide!
1. A kapott anyagmennyiségünk
2. Az Avogadro szám: 6*1023 db

Ezt a két számot összeszorozva meg is kapjuk a végeredményünket.
(mert 1 mol tartalmaz 6*1023 db részecskét)

1,5 mol*6*1023 db= 9*1023 db (ez a végeredmény!)



1