Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
491
Logikai szitával / halmazzal kell kiszámolni és felírni a következő feladatot
Két ötöd ember németet tanul
Két harmad ember franciát
És 2 tanuló mindkét nyelvet
Hányan járnak az osztályba ha mindenki tanul legalább 1 nyelvet?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
x-en járnak az osztályba, ez az U halmaz: |U| = x
Ugye ismered ezt a jelölést? |U| jelöli az U halmaz elemeinek a számát. (Abszolút értéknek is mondjuk néha, mert ugyanaz a jele.)
N halmaz a németet tanulók: |N| = 2x/5
F halmaz a franciát tanulók: |F| = 2x/3
Mindkettőt: N∩F: |N∩F| = 2
Érdemes rajzot csinálni a halmazokkal, abból jobban látod, mi micsoda.

Mindenki tanul valamilyen nyelvet, vagyis N∪F kiadja a teljes osztályt, tehát |N∪F| = x

Most jön a logikai szita, ami csak ennyi két halmaz esetén:
|N∪F| = |N| + |F| - |N∩F|

Ebbe behelyettesítve a fentieket ez lesz:
x = 2x/5 + 2x/3 - 2

Fejezd be...
0