Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok esetleg valaki tudna segíteni matek ban? Mert már 2 hete hiányzom.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1028
1.300 g 15 %-os sóoldathoz 120 g 20 %-os sóoldatot öntünk. Hány %-os lesz a keletkezett keverék?
2. Mennyi vizet kell hozzáönteni 25 g 90%-os savhoz, hogy 75%-os savat kapjunk?
3. 140 g 35 %-os cukoroldatból mennyi víz párolgott el, ha az oldat töménysége 40%-os lett?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Köszönöm szépen!
0

1. Ugye oldat tömege=oldószer tömege (esetünkben víz)+oldott anyag tömege (só). Az, hogy egy oldat pl. 20%-os, az azt jelenti, hogy az oldat (tömegének) 20%-a oldott anyag. Az első feladatban mindkét oldatnál ki kell számolni az oldott anyag mennyiségét.
300g oldatnak a 15 százaléka =300*0,15=45g só (300*0,85=255g a víz)
120g oldatnak a 20 százaléka=120*0,2=24g só (120*0,8=96 g a víz)
Ha ezt a két oldatot összeöntjük, a tömegük összeadódik. 300+120=420g oldatban lesz 45+24=69g só (és 255+96=351g víz)
Ezután a 420g oldat lesz a 100%, ki kell számolni, hogy az oldott anyag, a só, ami 69g az ennek hány százaléka.
420 --> 100%
69 --> (69*100)/420= 16,43%, tehát a keletkezett oldat 16,43%-os lesz.
A víz tömegét azért írtam zárójelben, mert az nem fontos adat a feladat megoldásához.

2. Van 25g savunk, ennek 90%-a maga a sav, ami 25*0,9=22,5g oldott anyag
Ha vizet öntünk az elegyhez, az oldott anyag mennyisége nem változik, tehát marad a 22,5g. Ezt higítjuk addig, amíg ez a 22,5g sav fog az oldat 75%-ának számítani., tehát az oldott anyag tömege az oldat tömegének a 75%-a.
75% --> 22,5g
100% --> (100*22,5)/75=30g az oldat tömege.
25g oldatból lett 30g oldat, tehát 5g vizet adtunk még hozzá.

3. 140g oldatnak 35%-a a cukor, ami 140*0,35=49g cukor.
Párolgásnál az oldott anyag mennyisége ugyanúgy nem változik, tehát a 49g cukor az megmarad, csupán az oldatban lévő víz mennyisége fog csökkenni.
A párolgás következményeként 40%-os oldatot kaptunk, ez a 40% oldott anyag lett a 49g cukor. Ebből ismét ki tudjuk számolni az oldat tömegét.
40% --> 49
100% --> (100*49)/40= 112,5g az oldat.
140g-ból lett 112,5g, tehát 140-112,5=27,5 g víz párolgott el.
0