Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek sok múlik rajta

Főoldal » Általános iskola » Kémia
955
1, Mekkora a térfogata 3,5 kmol hidrogéngáznak standard nyomáson és 0°C hőmérsékleten?

2, Mekkora a nyomása 75°C-on 0,76 mol oxigéngáznak, ha a térfogata 12dm³?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, térfogat, halmazállapot, Sűrűség, oxigén, Hidrogén
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

1. feladathoz: Minden gáz 1 mólja nulla fokon 22,41 dm³ térfogatot tölt be, ezért 3500 mol hidrogéngáz térfogata: V(H₂)=3500×22,41=78.435 dm³, azaz 78,435 m³ lesz átváltva a keresett térfogat! :)

2. feladathoz: Itt már ismerni kell az egyetemes gáztörvényt! A hőfokot Kelvin-ben, a térfogatot m³-ben és az anyagmennyiséget meg mól-ban kell beírni. A nyomást végül Pascal-ban kapjuk meg. R=8,314 J/(mol×K) , ez az egyetemes gázállandó értéke mindig!
p=(n×R×T)/V=(0,76×8,314×348,15)/0,012= 183.319,54 Pa = 183,319 kPa= 0,1833 MPa az adott nyomás értéke, amit kerestünk! :)

Remélem így már érthetőbbé váltak a feladatok! Egyébként az egyetemes gáztörvény: p×V=n×R×T alakban írható föl!
2