Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ismeretlen összetételű oxigéntartalmú szerves vegyület meghatározása

Főoldal » Középiskola » Kémia
414
Feladat az ismeretlen összetételű oxigéntartalmú szerves vegyület meghatározása az alábbiak ismeretében:
- molekulája 2 oxigénatomot tartalmaz
- az oxigénatomok 2 különböző funkciós csoportban találhatóak meg
- adja az ezüsttükörpróbát
- reagál a nátriummal
- 6,6 grammját elégetve 7,35 dm3 standardállapotú CO2 keletkezik
- 6,6 grammját elégetve az ezüsttükörpróbát 16,2 gramm ezüst válik le

Mi a molekula összegképlete? Rajzolj két lehetséges szerkezeti képletet is.

A segítséget előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Szia!

Csak annyit kell tudni, hogy mivel a vegyület nátriummal reagált, így -OH csoport van benne, s mivel az ezüsttükör-próbát is adta, ezért aldehid-csoport (-COH ) is megtalálható benne, mégpedig ez csak a C-lánc végén lehet, mert úgy lesz aldehid a vegyület!
CH3-CH(OH)-(CH2)n-COH képletet feltételezve (móltömegje (74+14n) g/mol) a vegyület 1 mólját elégetve (n+3) mol szén-dioxid és (n+3) mol vízgőz képződik. Kell a tökéletes égéshez: n(O2)=(1,5n+3,5) mol. Nekünk a 6,6 grammból keletkezett 0,3 mol szén-dioxid, így felírhatjuk, hogy: (74+14n)/(n+3)=6,6/0,3 amelyből kijön, hogy n=1 volt eredetileg!

Így az összegképlet: C4H8O2 lehetett csak, ami vagy a 2-hidroxi-bután-1-al, vagy a 3-hidroxi-bután-1-al vegyületet takarhatja és mindkettőben van 1-1 darab királis C-atom, így királis molekulák lesznek! :)

Holnap elküldhetem a megoldást is, ha még szükséges, beszkenneltetve, ha így sem világos a levezetés! :)
0

Csatoltam képet.
0