Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sürgős

Főoldal » Középiskola » Matematika
2201
Hány hat jegyű páros szám képezhető a 0,1,2,3,4,5,6 számjegyből ha
a; minden számjegyet csak 1x használhatunk.
b; a számjegyeket többször is felhasználhatjuk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A hatjegyű páros számokról két dolgot tudunk biztosan:
Egyrészt nem kezdődnek 0-val másrészt 0,2,4,6-ra végződnek.
a, Ha a szám 0-ra végződik, akkor a többi szám bármelyike kerülhet az első helyre, viszont a többi helyre folyamatosan csökken a használható számok száma: 6*5*4*3*2*1 (ami a 0)/6!=720, ha a szám 2,4,6-ra végződik az első számra csak 5 szám kerülhet: 5*5*4*3*2*1=5*5!=600. Utóbbiből három is van íly módon: 720+3*600=2520 megoldás van.
b, Ha 0-ra végződik bármely szám kerülhet a maradék helyekre, sőt az első kivételével a többi is lehet 0: 6*7*7*7*7*1=74*6=14406, ha a szám 2,4,6-ra végződik az első számra csak 5 szám kerülhet: 5*7*7*7*7*1=74*5=12005. Utóbbiből három is van íly módon: 14406+3*12005=50421 megoldás van.
0