Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok!Kapatam ma egy matek házit de sajnos nem értem légyszives aki tudja segítsen❤

Főoldal » Általános iskola » Matematika
444
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1)
- "20-nál nem kisebb": vagyis ami legalább 20. Ezek a 20, 21, 22, stb.
- "de 60-nál kisebb": vagyis a 60 már nem.
Szóval 20,21,22,23,24,25,...,58,59,60
Ezek az U halmaz (alaphalmaz) elemei.

Az A halmazban az 5-te oszthatók vannak. Persze nem lehet több, mint az alaphalmazban, így ezek az A elemei:
A = {20;25;30;35;40;45;50;55}

A másik pedig a 3-mal osztatók az U elemei közül:
B = {21;24;27;30;33;36;39;42;45;48;51;54;57}

Ezzel az a) kérdést meg is válaszoltam.

b)
Egyszerűen nézd meg, mik vannak az A-ban (5-tel oszthatók) úgy, hogy a B-ben (3-mal oszthatók) nincsenek benne.
Pl. 20,25,de a 30 már nem, stb, van még néhány.
Ez egyébként az A\B különbség.

c)
Ami vagy egyikkel, vagy másikkal oszthatóak, azok benne vannak a kettő közül valamelyikban (vagy akár mindkettőben is). Az az unió nevű dolog, magyarul egyesítés. Hát írd le az A és B egyesítését. Elkezdem:
A ∪ B = {20;21;24;25;27;30; stb. folytasd.

d)
Egyikkel sem oszthatók, ezek azok, amik olyan U-ban lévő számok, amik A-ban és B-ben sincsenek benne. Elkezdem:
{22;23;26;28;29; stb.
Ez ha belegondolsz, az előzőnek (uniónak) a fordítottja, vagyis komplementere.

0