Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Két szám úgy aránylik...

Főoldal » Középiskola » Matematika
3141
Két szám úgy aránylik egymáshoz, mint 3:2. Ha a kisebbik számot elosztju 4gyel, a nagyobbikat pedig 9cel, akkor az első hányados 4gyel lesz nagyobb a másodiknál. Melyik ez a két szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
I. szám legyen 3x
II. szám legyen 2x
A feladat szövegéből a következő egyenlet írható föl:
2x/4=3x/9+4 egyszerűsítve a törteket:
x/2=x/3+4 /hozzuk közös nevezőre a törteket (ami a 6 lesz):
3x/6=2x/6+4 /szorozzuk mindkét oldalt hattal:
3x=2x+24 /vegyünk el 2x-et:
x=24 , amiből:
I. szám: 3x=3*24=72
II. szám 2x=2*24=48

Ellenőrzés:
72/9=8
48/4=12 a 12 pedig tényleg 4-gyel nagyobb, mint a 8
0